måndag 14 januari 2013

Till minne av något mindre minnesvärt


Helsingfors är fullt av statyer och monument. I Esplanadparken står Johan Ludvig Runeberg, på Senatorstorget står tsar Alexander II och på Gamla studenthusets fasad tronar Väinämöinen och Ilmarinen, de mytologiska hjältarna från nationaleposet Kalevala. Resta efter hjältar, vedermödor och död. Men minnesmärken över det lidande som stadens graffitimålare fick uppleva åren 1998-2008 har saknats. För att rätta till bristen beslutade sig gatukonstnären Hende Nieminen att göra slag i saken och skapa ett själv. 

I närheten av Pulu-tunneln upprättade han i höstas ett mäktigt minnesmärke över Stop töhry-projektet (Stoppa klottret), som Helsingfors nolltolerans-kampanj hette. "Stop töhryille 1998-2008 Rest in pieces", står det i frakturstil på en svartsprejad sten, som från början var en anonym betongklump. Texten är enligt utsago gjord i krom med hjälp av en handklippt stencil. 



Stenen står stadigt än i dag. I dagarna besökte Hende Nieminen platsen på nytt för att, som man gör vid årsslut, summera och se tillbaka på vad som varit. Den här gången prydde han stenen med en krans av taggtråd, barrkvistar och blommor av etiketter från gamla sprejburkar: 
"Så där vilar den. Ett taggigt minne dekorerat av pappersblommor och barrgrenar. En för hiphopkulturen väsentlig del av uttrycket 'Know your history'", skriver Hende Nieminen på sin blogg.

Läs (på finska) och se bilder på minnesmärket här. För finskspråkiga rekommenderas boken "Muutaman töhryn tähden" (Into, 2011) av Mikael Brunila, Kukka Ranta och Eetu Viren, som handlar om nolltoleransen mot graffiti i Helsingfors. 

Kristian Borg
Kristian Borg är kulturredaktör på Fria Tidningen och förläggare på Verbal förlag. Han är uppvuxen i Hässelby i västra Stockholm och kan finländska, som han pratat med sina föräldrar vilka kom till Stockholm från Finland under arbetskraftsinvandringen under de svenska rekordåren. Detta är en kompetens som han utnyttjat i flera artiklar om graffiti och gatukonst-kultur i Helsingfors:

"Graffiti har ingen ålder" (om finska seniorcrewet K65)
"Det finska klotterkriget"(som också ger en bra bakgrund till den nuvarande graffitisituationen i Helsingfors).



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar