tisdag 29 januari 2013

Konst på stickspår, september 1984

Under min jakt i tidningsarkivens mikrofilmer efter gamla artiklar om graffiti så slog det mig att det skulle vara intressant att se om, och i så fall vad, de skrev om den idag legendariska dokumentärfilmen Stylewars när den för första gången gick på svensk teve hösten 1984. 

Jodå - både Svenskan och DN tipsar om filmen, som på svenska fick titeln "Konst på stickspår". Även programtidningen Röster i radio-TV kör en stort uppslagen artikel. Svenska Dagbladet skriver att "Ikväll drar graffitikonsten in i de svenska vardagsrummen…"

Dagens Nyheter, fredagen den 21 september 1984

Jag tror att det idag kan vara svårt att förstå vilket brett genomslag ett inslag i teve kunde ha i Sverige 1984, när det i praktiken fanns två tevekanaler. Och vilket djupt intryck en enstaka dokumentär om en amerikansk subkultur kunde göra

Det är fredag i september och TV1 öppnar kvällen 16.30 med ett program om den gyllene spinnrocken, därefter nyheter och sedan ett populärvetenskapligt program om varvskrisen. Innan Stylewars går på 19.30 hinner man också med en cello-klass från Sveriges Radios musikskola som spelar Dvorak. 

Efter den drygt timslånga dokumentären om hiphop så är det åter dags för nyheter med sportextra innan kvällen avslutas med en dansföreställning som tar slut 22.20. I TV2 fortsätter kvällens deckare i ytterligare en timme. Den samlade tablån, som även rymmer norsk och dansk teve, får plats på en tredjedels tidningssida.  

Svenska Dagbladets tevetablå, fredagen den 21 september 1984
Jag skriver inte detta för att göra mig lustig över 1980-talets teveutbud, utan för att man ska förstå hur Stylewars kunde ses av tusentals ungdomar och lämna outplånliga intryck. Själv missade jag filmen och såg den först några år senare på en sliten VHS, men jag har pratat med personer som i detalj kan redogöra för var de satt, med vem de var, hur pizzan på tallriken kallnade och läskens kolsyra bubblade bort medan de tittade på filmen, den där kvällen då graffitikonsten rullade in i de svenska vardagsrummen – och ut i de offentliga rummen...
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar