torsdag 29 november 2012

Kungsbacka backar om nolltolerans

Tidigare i år övervägde Kungsbacka kommun att införa nolltolerans mot klotter. Det innebar bland annat att stadens kulturhus med kort varsel tvingades stoppa en planerad graffitiföreläsning med debattören och förläggaren Tobias Barenthin Lindblad.

"Jag tycker att graffiti kan vara väldigt fint och att det är konst. Men om kommunen har en ny policy på gång så kan vi inte ha en sådan aktivitet. Det kan trigga igång klottrarna", sade Lena Reimertz-Thelén (M), politiskt ansvarig för beslutet. Agerandet vållade stor debatt, och efter ett par dagar ändrade sig kommunen. Barenthin Lindblad var åter välkommen till Kungsbacka.

Nu har kommunen kommit fram till att man inte ska införa nolltolerans, utan att låta "varje nämnd själv får avgöra sitt förhållningssätt till graffiti". Det kommer förhoppningsvis att innebära att kommunens tjänstemän nu kan känna sig trygga och arbeta med frågor om graffiti utifrån sina respektive kompetenser, istället för att vara underställda ett helt dominerande klotterbekämpningsperspektiv.


Om Kungsbackas nolltolerans i Rapport (2012-02-16)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar