tisdag 27 mars 2012

Nolltoleransen periodiserad, del 2 (de gyllene åren)


Nolltoleransen är en ideologi som bygger på idén om att graffiti skapar otrygghet samt att denna otrygghet kan bekämpas med fyra metoder – vilka utgör nolltoleransens fyra hörnstenar. Dessa metoder har jag tidigare beskrivit. Men nolltoleransen har också en historia. Jag har valt att dela in denna historia i fem perioder. Nu dags för del 2 av 5.
 

Nolltoleransens gyllene år 1997-2002                    
Nolltoleransens andra fas inleds med att Kung Carl XVI Gustav gör ett bekymrat utspel i tidningen Metro (1997-02-10) mot klotter. 

 Metro 1997-02-10


Kungens lösning – med förslag på både hårda tag och lagliga alternativ – går egentligen på tvärs med nolltoleransens grundidé. Ändå utnyttjas kungens utspel av nolltoleransens förespråkare för att ge legitimitet och en gyllene guldkant på den egna politiken. Länspolismästaren och landshövdingen berättar för Expressen att de gör "som kungen - ryter till mot klottret i Stockholm. […] varnar de i ett brev till bland annat studieförbund, föräldraföreningar, poliser och
 politiker för att graffitikurser hjälper barn och ungdomar att utvecklas
 till klottrare." (Expressen, 1997-02-20)

Redan några dagar senare angrips en utställning på Kulturhuset/Lava – vilket blir den första av nolltoleransens många kontroverser kring laglig graffiti. I mars 1997 stängs ett lagligt projekt i Nacka efter en tveksam utvärdering och med påtryckningar från SL. 

Våren 1998 genomför den nyinrättade Klottergruppen inom Stockholms länspolis en husrannsakan hos en gallerist som organiserat en graffitiutställning, och på sommaren blir det politiskt storbråk kring Kulturhuvudstadsårets satsning på hiphop, där också graffiti ingår. Efter 1998 kommer det också att dröja flera år innan någon ny större utställning med graffitikonst. När det till sist (vintern 2002) är dags för STHLM Underground så blir det nya kontroverser. Helt lagliga företeelser börjar framstå som olagliga.

Men det sker också en omvänd rörelse, där tidigare kontroversiella och i vissa fall olagliga metoder i kampen mot graffiti blir offentligt sanktionerade. Till exempel så legaliseras Falcks Securitys Civila spaningsgrupp (CSG) efter tre års arbete utan tillstånd. Ungefär samtidigt stängs den sista lagliga väggen i Stockholm. När vi når år 2000 så har SL:s utlägg för klottersanering dubblerats jämfört med det sista året innan nolltolerans (1994)

Detta är på flera sätt nolltoleransens fem gyllene år där den får alltmer ekonomiska resurser, allt större politiskt stöd och juridiska befogenheter, och alltmer medialt utrymme. Men hösten 2002 kommer det att ta en ända med förskräckelse.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar