söndag 15 januari 2012

Vad ska den gröna färgen på trafikstolparna skydda mot?


Jag fick frågan ovan när jag spelade Trivial Pursuit under mellandagarna, och gissade rätt – svaret är... ...Klotter.

Men för undersökningen blir jag intresserad av svaret, vill belägga det och söker vidare i pressarkiven. I Svenska Dagbladet hittar jag en kort artikel från sommaren 1997 som bekräftar påståendet (även om klotter inte framstår som den enda orsaken till färgen).

"Gröna trafikstolpar pryder kulturhuvudstad":
Nu målas Stockholm grönt inför Kulturhuvudstadsåret 1998. Innerstadens trafiksignalsstolpar har hittills varit gällt gula eller tråkigt gråa. Nu håller stolparna på att få samma mossgröna färg som parksoffor, räcken och papperskorgar runt om i staden. Även parkbelysning och busskurer kommer att målas i den gröna Stockholmsfärgen.
[…]
- Vi använder en grafittifärg [sic] från Holland som klotter inte fäster på, förklarar Bo Gustavsson. Det är en tvåkomponentsfärg som därtill är miljövänlig eftersom det klotter som ändå fastnar kan tvättas bort utan kemikalier. [SvD, 1997-08-15]

Så om ni får frågan - nu vet ni svaret, och att det stämmer.  

Men artikeln påminner också om att när Nolltoleransen mot graffiti började etableras i Stockholm handlade det om att göra staden attraktiv för turister. Dels inför Kulturhuvudstadsåret och dels de misslyckade satsningarna på sommar-OS 2004 och Världsutställningen Exposition 1998. På så sätt ingår nolltoleransen i en estetisering av staden som ett led i ett varumärkesbyggande. Detta är ett spår som kommer att undersökas närmare i boken. 


Annons från Stockholm stad i Metro 1995-10-31

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar