måndag 2 januari 2012

Datainspektionen granskar vaktbolag - igen, och igen

SVT rapporterar att Datainspektionen öppnat ett särkilt tillsynsärende mot vaktbolaget CSG, som av före detta anställda anklagats för att ha ett illegalt register över personer misstänkta för klotterbrott. Jag hoppar till eftersom jag just nu i undersökningen av nolltoleransen tittar på två tidigare liknande fall.

2003 avslöjade P3:s folkradion att Falck Security hade ett register över 658 personer som gripits för skadegörelse av företagets väktare. Vidare konstaterade länsstyrelsen att bolaget i praktiken bedrivit polisiär verksamhet, vilket bevakningsföretag enligt lag inte får ägna sig åt. Det här blev ganska uppmärksammat och nyligen sände P3 en intressant dokumentär om Falckaffären. (Lustigt nog hade gruppen inom Falck samma förkortning som det nu aktuella bolaget – CSG – fast det på den tiden stod för Civila Spaningsgruppen.)

Nästa fall, som är betydligt mindre uppmärksammat, inträffade våren 2006. Då var det Svensk bevakningstjänst som fotograferade misstänkta graffitimålare på uppdrag av tunnelbanepolisens klottergrupp. Datainspektionen konstaterade då att denna bildbehandling stod i strid med 21 paragrafen i personuppgiftslagen, och att det var allvarligt eftersom det handlade om mycket integritetskänslig information som endast myndigheter får behandla. (Beslut hos Datainspektionen, daterat 2006-04-25 Dnr 366-2006, se utdrag nedan).


Om anklagelserna skulle visa sig stämma (CSG förnekar att så är fallet) så skulle vi i Stockholm på mindre än ett decennium haft tre fall där kampen mot graffiti lett till direkta och systematiska lagöverträdelser. Tål att begrunda i en undersökning av nolltoleransen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar