söndag 19 februari 2012

Med hörsägen som underlag? del 1

I det förra inlägget ställde jag mig undrande till den politiska upphetsningen över en tio år gammal rapport om klotter. Nu har jag fått ett par mycket intressanta mejl från en person som verkligen tycks ha djupdykt i frågan om underlaget för Stockholms stad (anti-)graffitipolitik. 

Personen som kontaktat mig har försökt få ut underlaget till ett antal konkreta påståenden som Trafikkontorets chef Claes Thunbland framfört vid olika presentationer. 

Bland annat har Thunblad hävdat att 8 av 10 graffitimålare är drogmissbrukare, och att graffitiborttagningen kostar 100 miljoner euro – bara i Stockholm.


Trafikkontoret har avslagit personens begäran med hänvisning till att underlaget till dessa påståenden "lämnats muntligt". Som bäst kan detta betraktas som någon slags traderad kunskap och som värst ren hörsägen. Sammantaget knappast en typ av uppgifter som bör spridas av kommunala tjänstemän i offentliga sammanhang.


Jag kommer att återvända i detta ämne när jag hunnit gå igenom materialet mer utförligt men redan nu kan jag konstatera att stadens sakliga underlag för sin graffitipolitik tycks vara mycket tunt, vilket i sin tur kan förklara intresset för rapporten. Kanske är det det mest konkreta dokumentet som finns i kommunens ägo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar